Většina školních jídelen používá ke své činnosti Receptury pokrmů pro školní stravování (Společnost pro výživu 2007), oddíl 1 je věnován recepturám pro přípravu pomazánek, polévek, studených pokrmů a nápojů. Samostatná norma pro chléb a pečivo zde není, pečivo je součástí normy č. 18 (obložený chléb s rybou), pro dítě kategorie 3 – 6 let činí norma 30 g / porce. Gramáž běžného rohlíku je v průměru 40-50 g. Normativ pomazánek se dle výše uvedených receptur pohybuje v rozmezí 27,5 g – 40 g na porci pro děti kategorie 3 – 6 let.
Bez ohledu na výše uvedená fakta, školní jídelna není vázána touto, ani jinou normou. Základním hlediskem jsou finanční prostředky a plnění tzv. spotřebního koše ve sledovaných komoditách (maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, tuky, cukr, ovoce, zelenina, brambora a luštěniny). Školní jídelny mateřských škol ve většině případů půlí porce chleba i pečiva, ale každému dítěti je dána možnost si další porci přidat. V každém případě, přesnídávka a svačina v mateřské škole nemohou nahradit snídaně a večeře. Děti se májí jíst třikrát denně a to: snídaně, přesnídávka, plnohodnotný oběd, svačina a večeře.